Perheyritys Peltolan Paja

Peltolan Pajan historia alkaa jo vuodesta 1945. Ensimmäisenä toimitusjohtajana toimi Olavi Peltola. Yritys käytti noin 50 vuoden ajan nimeä Veljekset Peltola Oy. Paja perustettiin Jokitie 5:een Nissbackaan, joka on nykyiseltä nimeltään Keravan Jokivarsi.

Perheen tarina paikkakunnalla alkoi jo vuonna 1933, kun Peltolan perhe muutti Keravalle Järvenpäästä. Kaikki neljä veljestä, Olavin lisäksi myös Veikko, Erkki ja Martti, toimivat yrityksessä vuosikymmenten ajan. Heidän sisarensa Annikki toimi pitkään yrityksessä konttoristina.

Autoja oli vielä 1940-luvulla maassamme harvassa, mutta Peltoloilla oli sellainen omistuksessa jo neljän vuoden päästä siitä, kun he muuttivat Nissbackaan vuonna 1937. Autoihin oli kytkös myös sitä kautta, että perheen isä Oskar Peltola työskenteli autokoritehtaalla Tapanilassa.

Alkuaikoina Peltolan Paja oli yleisesti tekniikan alan yritys. Pajalla korjattiin monenlaisia laitteita. On huomattava, että laitteiden korjauksen lisäksi siellä myös ideoitiin, suunniteltiin ja valmistettiin niitä moninaisiin ympäristön tarpeisiin. Valtaosa Pajan tuotekehittelystä oli Veikko Peltolan suunnittelemaa.Tuotekehittelystä mainittakoon esimerkiksi auton moottoria voimanlähteenä käyttävä kenttäsirkkeli, jota käytettiin paikkakunnan talojen rakennusmateriaalien sahaamiseen. Peltolan Paja teki myös lähialueen kasvihuoneisiin lämmitysjärjestelmiä putkitöineen, sekä viljan puinnissa tarvittavia olkilietsoja, eli puhaltimia. Keskuslämmityskattiloita putkitöineen tehtiin lähiseuduilla runsaasti 1950- ja 1960-luvuilla. Nissbackasta Korsoon joen ylittävän sillan puu- ja rautarakennetyöt tekivät Peltolan pajan moniosaajat.

Alussa autoalalla tehtiin myös merkittävää omaa tuotekehittelyä, kuten itsesuunnitellulle alustalle paloautoja ja ambulansseja, sekä kuorma-autoihin mm. lavoja ja kippejä. Mainittakoon, että Peltolan Paja on tehnyt yhden maamme ensimmäisistä kuljetusrekan kuljetusosista. Arkisempiakin kulkupelejä pajalla korjattiin, kuten esimerkiksi polkupyöriä.

Suuressa roolissa Peltoloiden yrityksessä on tietenkin ollut autojen korjaus ja maalaus. Sitä tehdään vielä tänäkin päivänä. Pajan työtiloja on muutamaan otteeseen laajennettu. Vuonna 1962 rakennettiin korjaamon maalauspuoli.

Nykyään yritys on nimeltään Autokorjaamo Peltolan Paja. Sen toimialana on moottoriajoneuvojen varaosien ja renkaiden asennus, huolto, korjaus, osto sekä myynti.

Parhaimmillaan yrityksessä työskenteli parikymmentä henkilöä. Nykyinen Peltolan Pajan yrittäjä on Ari Peltola. Hän aloitti siellä työt vuonna 1984. Vuodesta 2002 lähtien hän on ollut vetovastuussa yrityksestä yhden miehen voimin. Peltolan poika Lauri on valmistunut ajoneuvoasentajaksi ja on kesällä 2015 aloittamassa työt pajalla.

Lähteet

Nikinmäen Omakotiyhdistys NIKO ry. 2012. http://nikinmaki.com/historiikki_osat1_3.pdf (Luettu 16.4.2015)

Peltolan suku